Wszystkie składniki do przygotowania powyższego placka powinny być o temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto:
- 40 gramów maki pszennej
- 25 gramów masła
- 4 żółtka
- 110 gramów cukru kryształ
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 saszetki proszku do pieczenia
Składniki do masy orzechowej:
- 20 gramów orzechów włoskich zmielonych
- 250 ml mleka wrzącego
- 2 szt. Jajka
- 250 gramów masła
- 220 gramów cukru drobnego
Składniki do masy jabłkowej:
- 1,5 kilograma jabłek (typu szara reneta)
- 2 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżki wody
- 1 saszetka cukru wanilinowego
Składniki do polewy czekoladowej :
- 2 łyżki stołowe masła
- 4 łyżki stołowe kakao
- 2 łyżki stołowe cukru kryształ
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicy, formujemy gniazdo i dodajemy wszystkie składniki sypkie następnie: masło, śmietanę i żółtka. Wyrabiamy ciasto dość szybko. Dzielimy na dwie równe części, należy rozwałkować i upić dwa jednakowe placki.
Wielkość foremki około 35 na 25 cm. Pieczemy w temp. 190-200 stopni Celsjusza około 13-15 minut (zależy od piekarnika).
Masa jabłkowa:
Jabłka uprzednio umyte trzemy na tarce o grubych oczkach (bez gniazd nasiennych). Przekładamy do garnka dodajemy wszystkie składniki przeznaczone do tej masy. I na średnio niskiej temperaturze wysmażony do otrzymania jednolitej masy. Na jeden z upieczonych placków wykładamy gorąca masę jabłkową i przykrywamy drugim.
Masa orzechowa:
Orzechy należy zalać wrzącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości w mikserze. 2 całe jajka z cukrem ubić na parze i odstawić do wystudzenia od czasu do czasu ubijając. Wystudzone ubite jajka łączymy z utartym masłem i wystudzonymi orzechami. Masę orzechowa wykładamy na wierzch placka wystudzonego (w przeciwnym razie masa orzechowa może się rozpłynąć pod wpływem temperatury).
Polewa czekoladowa:
Do rondelka dajemy cukier i kakao łączymy i dodajemy masło. Delikatnie podgrzewamy do wrzenia, gdy zgęstnieje do „piórka” polewa jest gotowa. Jeżeli uważamy ze polewa jest zbyt gęsta to można dodać odrobinę mleka. Teraz na koniec całość placka polewamy polewą czekoladową.