fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Polenta

polenta-z-sosem-grzybowym.jpg

Składniki:

  • 400 gramów mąki kukurydzianej, mielonej minimalnie, bardziej grubo niż mąka krupczatka
  • 1,6 litra wody
  • sól

Przygotowanie:

W 3 litrowym naczyniu należy postawić wodę soloną do zagotowania. Jak tylko zaczyna unosić się para należy bardzo wolno wsypywać mąkę mieszając energicznie żeby nie powstały grudki. Płomień zmniejszyć, należy ciągle mieszać, żeby mąka nie przywarła do dna naczynia. Gotować mąkę kukurydzianą w zależności od instrukcji na opakowaniu. Oryginalną mąkę kukurydzianą należy gotować nawet 30 minut i więcej. Można też kupić ekspresową którą wystarczy gotować pare minut. Można też użyć naczynie do gotowania pod ciśnieniem. Należy wlać mniej wody 1,5 litra kiedy mąka jest już trochę gęsta, należy zamknąć szczelnie naczynie i obniżyć płomień do minimum i gotować około 20 minut. Przed otworzeniem naczynia należy podnieść lub zdjąć zabezpieczenie żeby pozbyć się pary.

Gotową polentę nakładamy na talerz. Robimy gniazdo na środku i wlewamy sos. Sos np. grzybowy którego przepis umieściliśmy na: https://ricette.pl/przepisy/polenta-z-sosem-grzbowym,1156.html. Na zdjęciu polenta z sosem paprykowym, z tego przepisu: https://ricette.pl/sosy/krem-sos-paprykowy,1298.html 

scroll to top