Czas przygtowania: 5 minut
Na 3 osoby
Składniki:
- 400 ml passata pomidorowa
Lub - 600-700 gramów dojrzałych i świeżych pomidorów
- 5-6 oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- W zależności od gustu sól, pieprz lub peperoncino, listki bazylii
Przygotowanie z passatą:
Na rozgrzany tłuszcz na patelni dodajemy obrane ząbki czosnku, gdy się podrumienią należy je usunąć, za bardzo podrumieniony czosnek jest gorzki. Następnie wlewamy passatę pomidorową, gdy się zagęści do pożądanej konsystencji należy doprawić do smaku i dodać listki bazylii.
Przygotowanie z pomidorami:
Jeśli używamy świeżych pomidorów, to pokrojone pomidory na małe kawałki i dajemy na rozgrzany tłuszcz razem z ząbkami czosnku. Jak otrzymamy konsystencję odpowiednią doprawiamy do smaku.
Do ozdoby i smaku można użyć bazylii i posypać parmezanem.