Prosty i szybki sos pomidorowy do makaronu

Czas przygtowania: 5 minut
Na 3 osoby

Składniki:

  • 400 ml passata pomidorowa
    Lub
  • 600-700 gramów dojrzałych i świeżych pomidorów
  • 5-6 oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • W zależności od gustu sól, pieprz lub peperoncino, listki bazylii

Przygotowanie z passatą:

Na rozgrzany tłuszcz na patelni dodajemy obrane ząbki czosnku, gdy się podrumienią należy je usunąć, za bardzo podrumieniony czosnek jest gorzki. Następnie wlewamy passatę pomidorową, gdy się zagęści do pożądanej konsystencji należy doprawić do smaku i dodać listki bazylii.

Przygotowanie z pomidorami:

Jeśli używamy świeżych pomidorów, to pokrojone pomidory na małe kawałki i dajemy na rozgrzany tłuszcz razem z ząbkami czosnku. Jak otrzymamy konsystencję odpowiednią doprawiamy do smaku.

Do ozdoby i smaku można użyć bazylii i posypać parmezanem.

 

scroll to top