Przepis na 8 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- Cukier puder do posypania kremówki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru wanilii
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru kryształ
- 100 gramów masła
- 70 gramów śmietany ubitej (w sprayu)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 st. Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Prosty krem do kremówki:
1/2 szklanki mleka stawiamy na niskim płomieniu do zagotowania w tym czasie w pozostałym mleku roztrzepujemy żółtko, obydwa typy mąki i obydwa typy cukru. Wlewamy do gorącego mleka i mieszamy energicznie żeby nie powstały grudki. Gdy tylko zacznie się gotować należy odstawić do wystudzenia. Najlepiej jest przykryć szczelnie folia spożywcza. W tym czasie masło ucieramy do białości, a gdy nasz budyń jest zimny łączymy stopniowo z masłem a następnie dodajemy bita śmietanę i delikatnie łączymy z budyniem.
Teraz wykładamy całość kremu na jedna z części ciasta francuskiego, rozprowadzamy równo na całości i przykrywamy druga połowa ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Kremówkę najlepiej spożywać w krótkim czasie w przeciwnym razie przechowujemy w suchym miejscu.