fbpx

Prosty przepis na kremówkę

Prosty przepis na kremówkę

Przepis na 8 porcji
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • Cukier puder do posypania kremówki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru wanilii
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 100 gramów masła
  • 70 gramów śmietany ubitej (w sprayu)

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 st. Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Prosty krem do kremówki:

1/2 szklanki mleka stawiamy na niskim płomieniu do zagotowania w tym czasie w pozostałym mleku roztrzepujemy żółtko, obydwa typy mąki i obydwa typy cukru. Wlewamy do gorącego mleka i mieszamy energicznie żeby nie powstały grudki. Gdy tylko zacznie się gotować należy odstawić do wystudzenia. Najlepiej jest przykryć szczelnie folia spożywcza. W tym czasie masło ucieramy do białości, a gdy nasz budyń jest zimny łączymy stopniowo z masłem a następnie dodajemy bita śmietanę i delikatnie łączymy z budyniem.

Teraz wykładamy całość kremu na jedna z części ciasta francuskiego, rozprowadzamy równo na całości i przykrywamy druga połowa ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Kremówkę najlepiej spożywać w krótkim czasie w przeciwnym razie przechowujemy w suchym miejscu.

Prosty krem do kremówki

scroll to top