fbpx

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Porcja na 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 170 gramów białego ryżu
  • 7-10 gramów grzybów suszonych mieszanych
    lub
  • 150-200 gramów grzybów świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 50-70 ml passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz, peperoncino.

Przygotowanie:

Jeśli mamy grzyby suszone dobrze jest namoczyć wieczorem przed gotowaniem. Należy je dobrze wypłukać zarówno grzyby suszone jak i świeże. Następnie kroimy je na małe kawałki i w naczyniu dusimy razem z ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek. Jeśli są to grzyby suszone należy dolać odrobinę wody. Po 5 minutach czosnek usuwamy i dodajemy passate pomidorowa. Dolewamy gorąca wodę ilościowo zgodnie z przepisem na opakowaniu ryżu i gdy tylko zacznie się gotować wsypujemy ryż.
Gotujemy na niskim płomieniu ciągle mieszając . Doprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.

scroll to top