Porcja na 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 170 gramów białego ryżu
- 7-10 gramów grzybów suszonych mieszanych
lub - 150-200 gramów grzybów świeżych
- 1 ząbek czosnku
- 60 ml oliwy
- 50-70 ml passaty pomidorowej
- Sól, pieprz, peperoncino.
Przygotowanie:
Jeśli mamy grzyby suszone dobrze jest namoczyć wieczorem przed gotowaniem. Należy je dobrze wypłukać zarówno grzyby suszone jak i świeże. Następnie kroimy je na małe kawałki i w naczyniu dusimy razem z ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek. Jeśli są to grzyby suszone należy dolać odrobinę wody. Po 5 minutach czosnek usuwamy i dodajemy passate pomidorowa. Dolewamy gorąca wodę ilościowo zgodnie z przepisem na opakowaniu ryżu i gdy tylko zacznie się gotować wsypujemy ryż.
Gotujemy na niskim płomieniu ciągle mieszając . Doprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.