fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Rosół drobiowy

rosol-drobiowy.jpg

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja dla 5 osób

Składniki:

  • 700-800 gramów mięsa drobiowego z kością
  • 4 marchewki
  • 2 średnie przypalone cebule
  • 1 por (biała część)
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 gałązka magi (może być bez)
  • 3-4 gałązki pietruszki
  • 1 gałązka selera
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy i usuwamy ewentualnie pozostałe piórka. Umieszczamy je w dość dużym naczyniu do gotowania i zalewamy w nadmiarze zimną wodą. Dodajemy obrane i umyte warzywa. Dodajemy również: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Stawiamy na niskim ogniu i nie przykrywamy naczynia.

Gałązkę selera, pietruszki i magi związujemy nitką, najlepiej białą i dorzucamy do gotującego się rosołu pod koniec gotowania. Doprawiamy do smaku.

Rosół jest gotowy gdy mięso odchodzi od kości.

Rosół podajemy czysty więc nalewamy do wazy lub na talerz przecedzony przez sitko. Pozbywając się ściętego białka i zbędnych przypraw.

Można posypać posiekaną natką pietruszki, oczywiście wg uznania. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Rosób drobiowy przepis

scroll to top