Reklama akcesoria do kuchni

Sałata pożywna na upalne dni

salata-pozywna-na-upalne-dni.jpg

Czas przygotowania 15 minut
Porcja dla 2-3 osób

Składniki:

  • 100 g różnych gatunków sałaty
    np. po 20 g sałat : rukola, pekińska, radicchio, lodowa, karbowana
  • 150 gramów sera typu feta
  • 160 gramów tuńczyka konserwowanego w oliwie.
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 duży pomidor (serce bawole)
  • 1 cebula mała czerwona
  • Sól, pieprz świeżo mielony,
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sałatę płuczemy bardzo dokładnie i szarpiemy rękoma robiąc małe kawałki, marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, gałązkę selera kroimy w cienkie pół krążki, ser kroimy w kostkę, z puszki tuńczyka usuwamy olej w którym była ryba konserwowana, a tuńczyk dodajemy do sałaty. Dodajemy przyprawy tuż przed podaniem do spożycia.

scroll to top