Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 szklanka ryżu
- 20 gramów oliwek zielonych
- 30 gramów pomidorków daktylowych
- 1 mała puszka kukurydzy
- 10 gramów cappari
- 80 gramów tuńczyk w oliwie
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 80 gramów mozzarella
- Sól i pieprz, majonez do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od gotowania ryżu. Powinien być ugotowany al dente, wiec wstawiamy do zagotowania więcej wody niż jest w przepisie. Wodę należy osolić. Po ugotowaniu ryżu należy natychmiast odcedzić i przesypać do naczynia obszernego i odstawić do wystudzeniu. Między czasie przygotowujemy składniki do naszej sałatki ryżowej. Tuńczyk należy odsączyć z oliwy w którym był konserwowany i delikatnie rozdrobnić. Umyte pomidory przekrawamy na ćwiartki naturalnie.
Puszkę z kukurydza należy odsączyć wodę na sitku.,
Mozzarellę pokroić w kostkę,
Oliwki pokroić w krążki ,
Jajka ugotowane i wystudzone wystarczy przekroić na pół ,
Natomiast cappari dajemy w całości . Wszystkie składniki oprócz jajek łączymy z ryżem mieszając delikatnie, dodając oliwę ,sól i pieprz. Wykładamy na talerze dokładając jajko i wg.gustu majonez.