fbpx

Sałata ryżowa z jajkiem

Sałatka ryżowa z jajkiem

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka ryżu
  • 20 gramów oliwek zielonych
  • 30 gramów pomidorków daktylowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 10 gramów cappari
  • 80 gramów tuńczyk w oliwie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 80 gramów mozzarella
  • Sól i pieprz, majonez do smaku.

Przygotowanie:

Zaczynamy od gotowania ryżu. Powinien być ugotowany al dente, wiec wstawiamy do zagotowania więcej wody niż jest w przepisie. Wodę należy osolić. Po ugotowaniu ryżu należy natychmiast odcedzić i przesypać do naczynia obszernego i odstawić do wystudzeniu. Między czasie przygotowujemy składniki do naszej sałatki ryżowej. Tuńczyk należy odsączyć z oliwy w którym był konserwowany i delikatnie rozdrobnić. Umyte pomidory przekrawamy na ćwiartki naturalnie.
Puszkę z kukurydza należy odsączyć wodę na sitku.,
Mozzarellę pokroić w kostkę,
Oliwki pokroić w krążki ,
Jajka ugotowane i wystudzone wystarczy przekroić na pół ,
Natomiast cappari dajemy w całości . Wszystkie składniki oprócz jajek łączymy z ryżem mieszając delikatnie, dodając oliwę ,sól i pieprz. Wykładamy na talerze dokładając jajko i wg.gustu majonez.

scroll to top