Reklama akcesoria do kuchni

Sałatka warzywna błyskawiczna

salatka-jarzynowa-przepis.jpg

Czas przygotowania 10 minut

Składniki:

  • 2 szt.marchewki
  • 1 szt. ziemniak
  • 2 szt. jajka
  • 1 puszka (170 gramów) groszku
  • 1 puszka (170 gramów) kukurydzy
  • 1 kawałek (50 gramów selera)
  • 1 szt. jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • Majonez
  • Sól, pieprz mielony

Przygotowanie:

Wstawiamy do gotowania warzywa takie jak: marchew, ziemniaka i seler. W osobnym naczyniu gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy z wody odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, natomiast z jajek wylewamy wrzątek, a wlewamy zimna wodę, która po chwili należy wymienić żeby przyspieszyć ostudzenie jajek.

Między czasie gdy warzywa się gotują odcedzamy wodę z puszek z groszkiem i kukurydzą i przesypujemy do miseczki. Jabłko wcześniej umyte obieramy ze skórki kroimy w drobna kostkę. Wystudzone jajka i warzywa również obieramy i kroimy w drobna kostkę jak również cebulę. Na końcu dodajemy majonez i łyżkę musztardy stołowej nie zbyt ostrej i doprawiamy do smaku.

scroll to top