fbpx

Sformato di patate z mortadelą

Sfotmato z mortadela

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 600 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 100 gramów mozzarelli
  • 100 gramów mortadeli włoskiej
  • 30 gramów utartego parmezanu
  • 70 ml. mleka
  • 1 jajko
  • 20 gramów masła
  • bułka tarta
  • sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

Uprzednio ugotowane ziemniaki kiedy są jeszcze dość ciepłe nalezy rozgnieść i dodać jajko, mleko, 15 gramów masła, 25 gramów parmezanu, sól i pieprz. Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę.

Następnie pokroić mozzarellę i mortadelę w kostkę i dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać dokładnie.

Naczynie żaroodporne lub kamionkowe wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ja użyłam naczynia o średnicy 20 cm.

Przełożyć masę ziemniaczaną do naczynia, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałym parmezanem i odrobiną bułki tartej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i zapiekać 40 minut.

Sfotmato z mortadela przepis

scroll to top