Czas przygotowania: 20 minut
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 600 gramów ugotowanych ziemniaków
- 100 gramów mozzarelli
- 100 gramów mortadeli włoskiej
- 30 gramów utartego parmezanu
- 70 ml. mleka
- 1 jajko
- 20 gramów masła
- bułka tarta
- sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Uprzednio ugotowane ziemniaki kiedy są jeszcze dość ciepłe nalezy rozgnieść i dodać jajko, mleko, 15 gramów masła, 25 gramów parmezanu, sól i pieprz. Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę.
Następnie pokroić mozzarellę i mortadelę w kostkę i dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać dokładnie.
Naczynie żaroodporne lub kamionkowe wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ja użyłam naczynia o średnicy 20 cm.
Przełożyć masę ziemniaczaną do naczynia, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałym parmezanem i odrobiną bułki tartej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i zapiekać 40 minut.