Reklama akcesoria do kuchni

Soczewica w sosie pomidorowym z pieczywem

soczewica-sos-pomidorowy.jpg

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 5 minut plus czas gotowania

Składniki :

  • 150 gramów soczewicy
  • 150 ml. Passaty pomidorowej
  • 100 gramów kiełbasy
    lub
  • 100 gramów chudego boczku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz mielony

Przygotowanie:

Na wstępie płuczemy dokładnie ziarenka soczewicy, a następnie należy namoczyć w zimnej wodzie na około 6-8 godzin przed gotowaniem. Można namoczyć wieczorem dzień wcześniej. Przed gotowaniem wymieniamy wodę, gotujemy na niskim płomieniu. Międzyczasie kroimy w kostkę kiełbasę lub boczek, kroimy też w kostkę cebulę i podsmażamy razem na patelni.

Soczewica po 5-7 minutach powinna być już trochę miękka i czas na dodanie passaty pomidorowej i dodajemy również podsmażona kiełbasę lub boczek z cebulą. Gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Podajemy z pieczywem.

scroll to top