Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 5 minut plus czas gotowania
Składniki :
- 150 gramów soczewicy
- 150 ml. Passaty pomidorowej
- 100 gramów kiełbasy
lub - 100 gramów chudego boczku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Na wstępie płuczemy dokładnie ziarenka soczewicy, a następnie należy namoczyć w zimnej wodzie na około 6-8 godzin przed gotowaniem. Można namoczyć wieczorem dzień wcześniej. Przed gotowaniem wymieniamy wodę, gotujemy na niskim płomieniu. Międzyczasie kroimy w kostkę kiełbasę lub boczek, kroimy też w kostkę cebulę i podsmażamy razem na patelni.
Soczewica po 5-7 minutach powinna być już trochę miękka i czas na dodanie passaty pomidorowej i dodajemy również podsmażona kiełbasę lub boczek z cebulą. Gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Podajemy z pieczywem.