fbpx

Spaghetti z jesiennym sosem mięsno-pomidorowy

sos-miesno-pomidorowy-jesienny.jpg

4 porcje

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500 g passata pomidorowa
  • 2 Średnie cebule pokrojone w małą kostkę
  • 1 marchewka
  • 5 główek rozgniecionego goździka
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 ml wytrawnego wina białego

Przepis:

Na początek rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej mięso mielone z posiekaną cebulą. Na dużym ogniu dodać wino, po wyparowaniu cieczy dodać passatę, dodać marchewkę przekrojoną na pół. Następnie dodać rozgnieciony uprzednio goździk. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Obniżyć płomień i pozostawić na około 1,5 minuty.

Ugotowane uprzednio około 6-7 minut spaghetti wyłożyć na talerz i polać sosem i obficie parmezanem.

scroll to top