4 porcje
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 500 g passata pomidorowa
- 2 Średnie cebule pokrojone w małą kostkę
- 1 marchewka
- 5 główek rozgniecionego goździka
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 150 ml wytrawnego wina białego
Przepis:
Na początek rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej mięso mielone z posiekaną cebulą. Na dużym ogniu dodać wino, po wyparowaniu cieczy dodać passatę, dodać marchewkę przekrojoną na pół. Następnie dodać rozgnieciony uprzednio goździk. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Obniżyć płomień i pozostawić na około 1,5 minuty.
Ugotowane uprzednio około 6-7 minut spaghetti wyłożyć na talerz i polać sosem i obficie parmezanem.