Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
- 300-350 gramów pomidorów daktylowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 30 ml oliwy extra virgine
- Bazylia
- Sól, peperoncino
- 170 gramów spaghetti
- 20 gramów parmezanu
Przygotowanie:
Spaghetti gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki należy umyć i przekroić na pół wzdłuż pomidora.
Na patelnię wlać oliwę i postawić na palniku o średnio wysokim płomieniu. Obrać ząbki czosnku i dać na patelnię, połówki pomidorków ułożyć na patelni skórką do góry. Jak zacznie się marszczyć skórka pomidora należy pomieszać drewnianą łyżką. Czosnek jak tylko się przyrumieni należy usunąć. Dodać kilka listków bazylii i przyprawić do smaku.
Ugotowane spaghetti wrzucamy na patelnię i nie wyłączając ognia trzymamy przez 1 minutę. Posypujemy parmezanem.
Po nałożeniu na talerz jeszcze raz posypujemy parmezanem. Najlepiej parmezan postawić na stole i każdy wg uznania posypie sobie wybraną ilość.