Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 3 osób.
Składniki:
- 150 gramów drobnego ryżu
- 80 gramów mielonego mięsa
- 100 ml. pomidorowej passaty
- 70 gramów mozzarelli
- 270 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- Peperoncino
- Sól i pieprz
Przygotowywanie:
W głębokiej patelni lub rondlu podgrzać oliwę i wrzucić mięso mielone. Od czasu do czasu mieszać. Jak mięso jest już przyrumienione dodać passatę pomidorową. Przyprawić do smaku. Pozostawić na małym ogniu około 10 minut.
Następnie wrzucamy ryż i wlewamy wrzącą wodę. Gotujemy do momentu kiedy ryż będzie al dente. Jeżeli uważamy, że jest zbyt płynny, za dużo wody – w takim razie należy przerwać gotowanie i pozostawić na kilka minut ryż wchłonie nadmiar wilgoci. Po czym przesypujemy do większego naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny dodajemy jajko i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Łączymy wszystkie składniki.
W rękach formujemy ryż spłaszczając i umieszczamy kawałek mozzarelli, Zamykamy formując kształt „walec”, obtaczamy w bułce tartej.
W dość szerokim naczyniu rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Smażymy do momentu aż będą delikatnie brązowe i chrupiące.
Odsączamy z nadmiaru oleju przed podaniem. Podajemy na stół gorące.