fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Supli

supli.jpg

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 3 osób.

Składniki:

  • 150 gramów drobnego ryżu
  • 80 gramów mielonego mięsa
  • 100 ml. pomidorowej passaty
  • 70 gramów mozzarelli
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • Peperoncino
  • Sól i pieprz

Przygotowywanie:

W głębokiej patelni lub rondlu podgrzać oliwę i wrzucić mięso mielone. Od czasu do czasu mieszać. Jak mięso jest już przyrumienione dodać passatę pomidorową. Przyprawić do smaku. Pozostawić na małym ogniu około 10 minut.

Następnie wrzucamy ryż i wlewamy wrzącą wodę. Gotujemy do momentu kiedy ryż będzie al dente. Jeżeli uważamy, że jest zbyt płynny, za dużo wody – w takim razie należy przerwać gotowanie i pozostawić na kilka minut ryż wchłonie nadmiar wilgoci. Po czym przesypujemy do większego naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny dodajemy jajko i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Łączymy wszystkie składniki.

W rękach formujemy ryż spłaszczając i umieszczamy kawałek mozzarelli, Zamykamy formując kształt “walec”, obtaczamy w bułce tartej.

W dość szerokim naczyniu rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Smażymy do momentu aż będą delikatnie brązowe i chrupiące.

Odsączamy z nadmiaru oleju przed podaniem. Podajemy na stół gorące.

scroll to top