fbpx

Szczupak w kapuście i jabłkach

szczupak-kapusta-jablko.jpg

Składniki:

  • 1,5 kg ryby
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 cebule pokrojone cienko
  • 250 g. kapusty pokrojonej cienko
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Pieprz
  • 1 jabłko pokrojone w plastry
  • 25 g. masła
  • 1 łyżeczka szczypiorku drobno posiekanego

Przepis:

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C. Rozgrzać patelnię na ogniu średnim. Wrzucić cebulę ciągle mieszając do momentu aż będzie przezroczysta, około 4 min. Dodać kapustę, wino, ocet, kminek, sól i pieprz. Mieszając dokładnie doprowadzić do wrzenia i obniżyć ogień. Gotować jeszcze przez około 10 minut. Wszystko nałożyć na szkło żaroodporne, dość duże. I na wierzch ułożyć rybę, a dookoła ułożyć plastry jabłka. Tak przygotowane włożyć do piekarnika i zaczekać aż ryba sie upiecze około 20 min. Potem rybę ułożyć na talerz, przykryć folią aluminiową. Natomiast warzywa położyć jeszcze na ogniu dość wysokim żeby pozbyć się powstałej cieczy ( około 10 min.) Dodać masło, mieszać aż się roztopi. Warzywa obłożyć rybę, posypać szczypiorkiem i podać na stół natychmiast.

scroll to top