Porcja na 2 osoby
Czas przygotowania 10 minut
Składniki:
- 150 gramów małych świeżych pomidorów
- 150 gramów czystych i nie mrożonych krewetek
lub - 250 gramów czystych mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- pęczek naci pietruszki
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz i peperoncino
- Tagliatele około 200-300 gramów
Przygotowanie:
Zaczynamy od postawienia wody na makaron. Potem na patelnie wlewamy oliwę i dodajemy całe 2 ząbki czosnku. Przyrumieniamy i usuwamy lub zostawiamy czosnek, w zależności od preferencji. Dodajemy pomidorki przekrojone na pół i podnosimy temperaturę pod patelnią. Doprawiamy do smaku.
Gdy zacznie gęstnieć sos powstały z pomidorków należy dodać krewetki. Gotujemy przez około 3-4 minuty.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną nacią pietruszki.