Przepis na najpopularniejszy włoski deser tiramisu, dokładnie tak jak robi moja mama. Jadłem kilka razy i serdecznie polecam.
Składniki:
- 4 bardzo świeże żółtka
- 250 gramów mascarpone
- 70 gramów cukru pudru
- 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao
- 125 ml. śmietany do ubicia
- 120 gramów biszkoptów Pavesini lub Savoiardi
- 3-5 filiżanek kawy espresso
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę i przelać na talerz, odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem i również odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszać. Między czasie ubić śmietanę.
Wystudzone i ubite żółtka połączyć z mascarpone za pomocą miksera, gdy masa jest już gładka można dodać ubitą śmietanę. Łączymy z masą na jednolity gładki krem.
Na dno szklanego naczynia układamy biszkopty uprzednio namoczone w kawie. Nie nasączamy je zbyt mocno. Na biszkopty wykładamy warstwę kremu i znów warstwę biszkoptów nasączonych kawą. I tak powtarzamy do zużycia składników.
Przygotowany deser przykryć folią spożywczą i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać obficie kakałem.
Uwaga: do kawy można dodać: likier, koniak, rum według własnego gustu.
Do przygotowania tiramisu można kupić specjalną matę nieprzywierającą na amazon.pl: https://amzn.to/3wvy2mQ
Dlaczego warto kupować na amazon.pl ? Płatność: blikiem, przelewem lub kartą – Darmowa dostawa z amazon prime przez miesięczny okres próbny- Amazon prime to nie tylko darmowe dostawy cały rok- … ale też dostęp do VOD amazon prime przez cały rok!- Miliony produktów z całego świata.