fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Tiramisu

tiramisu-przygotowanie.jpg

Przepis na najpopularniejszy włoski deser tiramisu, dokładnie tak jak robi moja mama. Jadłem kilka razy i serdecznie polecam.

Składniki:

  • 4 bardzo świeże żółtka
  • 250 gramów mascarpone
  • 70 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao
  • 125 ml. śmietany do ubicia
  • 120 gramów biszkoptów Pavesini lub Savoiardi
  • 3-5 filiżanek kawy espresso

Przygotowanie:

Zaparzyć kawę i przelać na talerz, odstawić do wystudzenia.

Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem i również odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszać. Między czasie ubić śmietanę.

Wystudzone i ubite żółtka połączyć z mascarpone za pomocą miksera, gdy masa jest już gładka można dodać ubitą śmietanę. Łączymy z masą na jednolity gładki krem.

Na dno szklanego naczynia układamy biszkopty uprzednio namoczone w kawie. Nie nasączamy je zbyt mocno. Na biszkopty wykładamy warstwę kremu i znów warstwę biszkoptów nasączonych kawą. I tak powtarzamy do zużycia składników.

Przygotowany deser przykryć folią spożywczą i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać obficie kakałem.

Uwaga: do kawy można dodać: likier, koniak, rum według własnego gustu.

scroll to top