Czas przygotowania: 30-35 minut
Składniki:
- 1 jajko do ciasta
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 25 gramów drożdży piwnych
- 5-6 łyżek stołowych cukru kryształ
- 100 gramów masła roztopionego
- 1 szklanka mleka ciepłego
- 1 słoiczek marmolady lub konfitury z wiśni
- 1 słoiczek marmolady lub konfitury z róży
lub - inna marmolada lub np. krem czekoladowy typu Nutella
Przygotowanie:
Ciasto można przygotować w misie i przy użyciu haka łączyć składniki. Drożdże ucieramy z cukrem dodajemy ciepłe mleko mieszamy i wlewamy do misy. Dodajemy roztrzepane jajko, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Łączymy te składniki, następnie dodajemy masło. Łączymy do momentu otrzymania ciasta gładkiego i sprężystego. Takie ciasto przykrywamy folia spożywcza lub czysta ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Oczywiście ciasto można przygotować na stolnicy lub w dość obszernej misie.
Jak już ciasto wyrosło należy wyłożyć na stolnicę uformować podzielić na dwie równe części . Teraz z każdej tych części formujemy delikatnie po pięć jednakowych kulek. Przykrywamy je ściereczka i zostawiamy na kilka minut żeby odpoczęły.
W tym czasie przygotowujemy dwie tortownice i dwa dyski wycięte z papieru do pieczenia wielkości spodów tortownic. Teraz każda kulkę ciasta należy rozwałkować na wielkość spodu tortownicy i na każdy dysk nakładamy konfiturę i rozsmarowujemy na powierzchni. Nakładamy dyski na siebie i tak otrzymamy cztery warstwy konfitury, po czym środek zaznaczamy odciskającego kółko od szklanki i od tego kółka ostrym nożem przecinamy ciasto do okola w równych odstępach powinno być osiem części. (Powstanie coś w rodzaju słońca z promieniami. ) Teraz każda cześć a jest ich osiem odwracamy ( jedną w prawo a następna w lewo) cześć spodnia ma być teraz na wierzchu.
Zamykamy tortownicę, odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 25 minut.