Składniki:
- 4 jajka
- 200 gramów cukru
- 150 gramów masła
- 30 gramów gorzkiego kakao
- 100 gramów mąki pszennej
- 30 gramów mąki ziemniaczanej
- 70 ml likieru
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- cukier waniliowy
- krem czekoladowy typu nutella, bez oleju palmowego
Przygotowanie:
Żółtka należy utrzeć z cukrem. Masło rozetrzeć do białości i połączyć z żółtkami. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, likier, cukier waniliowy, sól, oraz kakao. Łączymy do otrzymania jednolitej masy. Na koniec ubijamy białka jajek na sztywną pianę, następnie bardzo delikatnie łączymy ją z masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 22 cm, i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę 175-180 stopni Celsjusza. Pieczemy do „suchego patyczka”. Wystudzony tort przekrajamy na 2 lub 3 dyski i przekładamy kremem czekoladowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem połączonym z odrobiną kakao. Można też polać czekoladą.