Reklama akcesoria do kuchni

Tort czekoladowy „Słońce Palermo”

ciasto-czekoladowe.jpg

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 gramów cukru
  • 150 gramów masła
  • 30 gramów gorzkiego kakao
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 70 ml likieru
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • krem czekoladowy typu nutella, bez oleju palmowego

Przygotowanie:

Żółtka należy utrzeć z cukrem. Masło rozetrzeć do białości i połączyć z żółtkami. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, likier, cukier waniliowy, sól, oraz kakao. Łączymy do otrzymania jednolitej masy. Na koniec ubijamy białka jajek na sztywną pianę, następnie bardzo delikatnie łączymy ją z masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 22 cm, i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę 175-180 stopni Celsjusza. Pieczemy do „suchego patyczka”. Wystudzony tort przekrajamy na 2 lub 3 dyski i przekładamy kremem czekoladowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem połączonym z odrobiną kakao. Można też polać czekoladą.

Przepis na ciasto czekoladowe

scroll to top