Czas przygotowania: 40 minut, porcja na 3 osoby
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 3 sztuki karczochów
- 1 bakłażan
Ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej
- 350 ml. wody
- 3-4 kostki lodu
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyć, usunąć pozostałości po kwitnieniu, usunąć część twardą. Pokroić w plasterki o grubości 2 milimetrów.
Bakłażan umyć, obrać ze skórki, postępować jak z cukinią. Można pokroić w nieco grubsze plasterki np. 3 milimetrów.
Karczochy przygotować (jak na rysunku) i pokroić w ćwiartki.
Ciasto:
W miseczce połączyć mąkę z wodą, przyprawić do smaku,. Ciasto powinno być średnio gęste, wrzucić kostki lodu i dodać oliwę. Wymieszać olej rozgrzany na patelni do 160 – 165 stopni Celsjusza (nie polecam smażyć w frytkownicy).
Jak warzywa zmienią kolor na złocisty to są gotowe do spożycia. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierze lub ręcznik papierowym.