fbpx

Warzywa w cieście

warzywa w ciescie

Czas przygotowania: 40 minut, porcja na 3 osoby

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3 sztuki karczochów
  • 1 bakłażan

Ciasto:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 350 ml. wody
  • 3-4 kostki lodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię umyć, usunąć pozostałości po kwitnieniu, usunąć część twardą. Pokroić w plasterki o grubości 2 milimetrów.

Bakłażan umyć, obrać ze skórki, postępować jak z cukinią. Można pokroić w nieco grubsze plasterki np. 3 milimetrów.

Karczochy przygotować (jak na rysunku) i pokroić w ćwiartki.

Ciasto:

W miseczce połączyć mąkę z wodą, przyprawić do smaku,. Ciasto powinno być średnio gęste, wrzucić kostki lodu i dodać oliwę. Wymieszać olej rozgrzany na patelni do 160 – 165 stopni Celsjusza (nie polecam smażyć w frytkownicy).

Jak warzywa zmienią kolor na złocisty to są gotowe do spożycia. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierze lub ręcznik papierowym.

warzywa w ciescie

scroll to top