Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 5 minut
Składniki:
- 250 gramów mięsa szynowego wieprzowego
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 100 ml wino białe wytrawne
- 150 ml passaty pomidorowej
lub 200 g pomidorów świeżych - 2 listki szałwii
- Sól , pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski lub w kostkę jak kto chce. Na patelni rozgrzanej z oliwa obrumieniamy mięso z każdej strony. Kiedy już prawie gotowe dodajemy listki szałwii i wino, w momencie wyparowania wina odstawiamy z ognia.
Paprykę uprzednio umytą przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasion i części białe. Kroimy w paski i na osobnej patelni z dodatkiem czosnku i oliwy dusimy aż do momentu kiedy papryka jest prawie miękka nie rozgotowana. Potem usuwamy czosnek, a dodajemy mięso i passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku i na niskim płomieniu dusimy wszystko razem około 2-3 minut.
Można ten przepis realizować bez sosu pomidorowego.