Reklama akcesoria do kuchni

Wieprzowina w sosie pomidorowym

wieprzowina-w-sosie-pomidorowym.jpg

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 5 minut

Składniki:

  • 250 gramów mięsa szynowego wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml wino białe wytrawne
  • 150 ml passaty pomidorowej
    lub 200 g pomidorów świeżych
  • 2 listki szałwii
  • Sól , pieprz biały mielony

Przygotowanie:

Mięso kroimy w paski lub w kostkę jak kto chce. Na patelni rozgrzanej z oliwa obrumieniamy mięso z każdej strony. Kiedy już prawie gotowe dodajemy listki szałwii i wino, w momencie wyparowania wina odstawiamy z ognia.

Paprykę uprzednio umytą przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasion i części białe. Kroimy w paski i na osobnej patelni z dodatkiem czosnku i oliwy dusimy aż do momentu kiedy papryka jest prawie miękka nie rozgotowana. Potem usuwamy czosnek, a dodajemy mięso i passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku i na niskim płomieniu dusimy wszystko razem około 2-3 minut.

Można ten przepis realizować bez sosu pomidorowego.

scroll to top