fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Spaghetti z sosem grzybowy

sos-grzybowy.jpg

Składniki:

  • 15 g. grzybów suszonych mieszanych
  • 1/2 cebula średnia
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, peperoncino do smaku
  • 180 g spaghetti / 2 osoby
  • 3 gałązki naci pietruszki

Przepis:

Uprzednio namoczyć grzyby (5-6 godzin). Posiekać drobno, umieścić w rondlu, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać oliwę i podlać wodą. Dusić na małym ogniu. Podczas duszenia należy uważać na ubytek wody i w razie potrzeby uzupełniać. Dusić pod przykryciem około 50 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku.

Ugotowane spaghetti polać sosem i posypać natką pietruszki drobno posiekaną.

scroll to top