Składniki:
- 150 gramów suchej fasoli
- 1 duży ziemniak
- 1 duża marchew
- 1 mała cebula
- 40 gramów masła
- 1 seler
- natka pietruszki
- 50-70 gramowy plaster boczku
Przygotowanie:
Dzień przed gotowaniem namoczyć fasolkę. W dniu gotowania odlać wodę z fasolki i wypłukać ją pod bieżącą wodą na durszlaku. Fasolkę przełożyć do naczynia w którym będzie gotowana w około 1,5 L wody. Po około 30-40 minutach gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchew utartą na tarce na grubych oczkach i seler pokrojony w kostkę. Cebulę pokrojoną w małą kostkę należy udusić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć i również dodać do zupy.
Kiedy zupa już gotowa dodać natkę pietruszki drobno posiekaną.