fbpx

Zupa Fasolowa

fasolowa-zupa.jpg

Składniki:

  • 150 gramów suchej fasoli
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebula
  • 40 gramów masła
  • 1 seler
  • natka pietruszki
  • 50-70 gramowy plaster boczku

Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem namoczyć fasolkę. W dniu gotowania odlać wodę z fasolki i wypłukać ją pod bieżącą wodą na durszlaku. Fasolkę przełożyć do naczynia w którym będzie gotowana w około 1,5 L wody. Po około 30-40 minutach gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchew utartą na tarce na grubych oczkach i seler pokrojony w kostkę. Cebulę pokrojoną w małą kostkę należy udusić na maśle i dodać do gotującej się zupy.

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć i również dodać do zupy.

Kiedy zupa już gotowa dodać natkę pietruszki drobno posiekaną.

 

scroll to top