Reklama akcesoria do kuchni

Zupa kalafiorowa

zupa-kalafiorowa.jpg

Porcje 2-3
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 2 szt. średniej wielkości marchewki
  • 1 szt. ziemniaka średniego
  • 1 szt. korzenia pietruszki
  • 1 szt. kalafiora
  • 1 szt. cebula mała
  • 1,5 litra zimnej wody
  • Kawałek selera
  • 1 łyżka oliwy
  • Nać pietruszki lub koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę obieramy. Myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach i razem z cebulą na patelni z podgrzaną oliwą dusimy. Między czasie pietruszkę, seler, ziemniak i kalafior trzeba umyć, odsączyć z wody. Następnie kroimy w kostkę ziemniaka, pietruszkę i selera natomiast kalafiora dzielimy na małe kawałki.

Do naczynia z zimną wodą wkładamy przygotowane warzywa (bez kalafiora) wraz z podduszoną cebulą i marchewką. Stawiamy na średnio dużym płomieniu do zagotowania. Potem płomień należy zmniejszyć prawie do minimum, żeby nie wygotowała się woda. Gdy warzywa są trochę podgotowane należy dodać kalafiora. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku, a na samym końcu dodajemy posiekaną nać pietruszki.

scroll to top