Reklama akcesoria do kuchni

Zupa krem z ciecierzycy

krem-z-ciecierzycy.jpg

Czas przygotowania: 1 godzina

2 porcje

Składniki:

  • 2 marchewki średnie
  • 1 cebula średnia
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 kawałek selera korzennego
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • 150-180 g. ciecierzycy ugotowanej
  • 1 łyżka masła lub śmietany
  • 50 g. makaronu drobnego
  • sól i pieprz do smaku
  • nać pietruszki

Przepis:

Wszystkie warzywa surowe zalać zimną wodą w rondlu i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Po czym zmniejszyć ogień nie przerywając wrzenia. Jak już warzywa zmiękną dodać ciecierzyce i gotować jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby można uzupełnić wodę wg gustu, krem uzyskamy luźniejszy. Między czasie w osobnym naczyniu gotujemy drobny makaron. Po ugotowaniu warzyw należy je zblendować. Podajemy gorącą razem z makaronem i posiekaną natką pietruszki

scroll to top