Czas przygotowania: 1 godzina
2 porcje
Składniki:
- 2 marchewki średnie
- 1 cebula średnia
- 1 laska selera naciowego
- 1 kawałek selera korzennego
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę
- 150-180 g. ciecierzycy ugotowanej
- 1 łyżka masła lub śmietany
- 50 g. makaronu drobnego
- sól i pieprz do smaku
- nać pietruszki
Przepis:
Wszystkie warzywa surowe zalać zimną wodą w rondlu i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Po czym zmniejszyć ogień nie przerywając wrzenia. Jak już warzywa zmiękną dodać ciecierzyce i gotować jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby można uzupełnić wodę wg gustu, krem uzyskamy luźniejszy. Między czasie w osobnym naczyniu gotujemy drobny makaron. Po ugotowaniu warzyw należy je zblendować. Podajemy gorącą razem z makaronem i posiekaną natką pietruszki