Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
- 3 ogórki kiszone średniej wielkości
- 2 ziemniaki nie zbyt duże (100 g)
- 1 marchew (80-100 g)
- 1 kawałek pora ( cześć biała )
- 500-700 ml. wywaru warzywno-mięsnego
- 10g masła
- 1 łyżka stołowa oliwy
- Koper świeży, drobno posiekany
- Sól i pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Białą cześć pora pokroić w pół talarki i należy delikatnie zeszklić na maśle po chwili dodajemy utartą marchewkę na tarce o grubych oczkach i dodajemy oliwę. Razem dusimy około 5 minut.
Następnie jeżeli ta czynność wykonywaliśmy na patelni to musimy całość przełożyć do głębokiego naczynia. Dodajemy wywar i pokrojone ziemniaki w kostkę. Gotujemy na niskim płomieniu około 20 minut. W tym czasie obieramy ogórki, trzemy je na tarce na grubych oczkach. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy ogórki. Po 5 minutach gotowania doprawiamy do smaku. Jeżeli dla nas zupa jest mało kwaskowata można dodać wodę w której były ogórki. Na końcu dodajemy posiekany świeży koperek. Jeżeli lubimy zupy zabielane można dodać na chwilkę przed wyłączeniem gotowania roztrzepana śmietanę z dodatkiem 2 łyżek wywaru zupy.