Składniki:
- 300 gramów męsa drobiowego
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1/2 pora
- 300 ml passaty
lub - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki śmietany wg uznania
- 2-4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Umyte mięso zalać 3 litrami zimniej wody. Dodać obrane, umyte i pokrojone w duże kawałki warzywa, cebulę i por w całości. Dodać również ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 90 minut. Między czasie ugotować ryż wg przepisy na opakowaniu.
Jak już mamy ugotowane mięso i warzywa, należy całość przecedzić aby uzyskać czysty wywar (rosół). Doprawić do smaku. Dodać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Jak chcemy dodać śmietanę należy do osobnego małego garnuszka ulać śmietanę i trochę gorącego wywaru. Dobrze połączyć żeby się nie zrobiły grudki.
Podawać na gorąco posypaną natką pietruszki. Zupa pomidorowa również znakomita z ciastem lanym lub makaronem.