Reklama akcesoria do kuchni

Zupa pomidorowa

zupa-pomidorowa.jpg

Składniki:

  • 300 gramów męsa drobiowego
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pora
  • 300 ml passaty
    lub
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany wg uznania
  • 2-4 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Umyte mięso zalać 3 litrami zimniej wody. Dodać obrane, umyte i pokrojone w duże kawałki warzywa, cebulę i por w całości. Dodać również ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 90 minut. Między czasie ugotować ryż wg przepisy na opakowaniu.

Jak już mamy ugotowane mięso i warzywa, należy całość przecedzić aby uzyskać czysty wywar (rosół). Doprawić do smaku. Dodać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Jak chcemy dodać śmietanę należy do osobnego małego garnuszka ulać śmietanę i trochę gorącego wywaru. Dobrze połączyć żeby się nie zrobiły grudki.

Podawać na gorąco posypaną natką pietruszki. Zupa pomidorowa również znakomita z ciastem lanym lub makaronem.

scroll to top