fbpx

Faszerowane cukinie

Przepis na faszerowaną cukinię

Czas przygotowania 15 minut
Porcja dla 2 osób.

Składniki:

  • 3 nie duże cukinie
  • 300 gramów mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 30 gramów parmezanu
  • 30 gramów bułki tartej
  • Sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

Cukinię należy umyć. W szerokim naczyniu podgotować przez około 5 minut, wystudzić i obciąć końcówki. Przekroić cukinię na pół wzdłuż i wydrążyć środek nie docierając do skórki.

Podczas gotowania można przygotować farsz. Połączyć z mięsem mielonym: jajko, łyżkę bułki tartej, łyżkę parmezanu, sól i pieprz.

Następnie nałożyć farsz do wydrążonych cukinii. Osobno połączyć bułkę tartą z parmezanem i posypać tak przygotowaną posypką wierzch farszu i cukinii.

Cukinię ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i zapiekać 30-40 minut.
Wydrążona cukinia

Faszerowana cukinia

scroll to top