Czas przygotowania 15 minut
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 3 nie duże cukinie
- 300 gramów mielonego mięsa
- 1 jajko
- 30 gramów parmezanu
- 30 gramów bułki tartej
- Sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Cukinię należy umyć. W szerokim naczyniu podgotować przez około 5 minut, wystudzić i obciąć końcówki. Przekroić cukinię na pół wzdłuż i wydrążyć środek nie docierając do skórki.
Podczas gotowania można przygotować farsz. Połączyć z mięsem mielonym: jajko, łyżkę bułki tartej, łyżkę parmezanu, sól i pieprz.
Następnie nałożyć farsz do wydrążonych cukinii. Osobno połączyć bułkę tartą z parmezanem i posypać tak przygotowaną posypką wierzch farszu i cukinii.
Cukinię ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i zapiekać 30-40 minut.