Gnocchi (kopytka) z pieczarkami

gnocchi-kopytka-z-pieczarkami.jpg

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 15 minut

Składniki:

  • 150 gramów pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml. passaty pomidorowej
  • 500 gramów kopytek lub gnocchi’ów
  • 70 ml. oliwy ekstra vergine z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 1 pęczek naci pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki należy umyć pod bieżąca zimną wodą (nie wrzucamy do wody gdyż bardzo nasiąkną). Następnie kroimy na małe kawałki i wrzucamy na obszerna patelnię z rozgrzana oliwą. Dodajemy obrane ząbki czosnku i razem dusimy około 7 minut, po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, przyprawiamy do smaku i zostawiamy na małym płomieniu jeszcze na kilka minut.

Między czasie gotujemy kopytka lub gnocchi i kroimy drobniutko nać pietruszki. Po przygotowaniu sosu ugotowane kopytka lub gnocchi dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i posypujemy posiekaną nacią pietruszki.

Przepis na gnocch znajdziecie tutaj: https://ricette.pl/przepisy/gnocchi,1627.html.

scroll to top