Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
- 150 gramów pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml. passaty pomidorowej
- 500 gramów kopytek lub gnocchi’ów
- 70 ml. oliwy ekstra vergine z oliwek
- Sól, pieprz
- 1 pęczek naci pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki należy umyć pod bieżąca zimną wodą (nie wrzucamy do wody gdyż bardzo nasiąkną). Następnie kroimy na małe kawałki i wrzucamy na obszerna patelnię z rozgrzana oliwą. Dodajemy obrane ząbki czosnku i razem dusimy około 7 minut, po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, przyprawiamy do smaku i zostawiamy na małym płomieniu jeszcze na kilka minut.
Między czasie gotujemy kopytka lub gnocchi i kroimy drobniutko nać pietruszki. Po przygotowaniu sosu ugotowane kopytka lub gnocchi dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i posypujemy posiekaną nacią pietruszki.
Przepis na gnocch znajdziecie tutaj: https://ricette.pl/przepisy/gnocchi,1627.html.