…i nie tylko.
Nawiasem mówiąc nigdy takich pysznych nie jadłam.
Czas przygotowania 15 minut.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 małe ziemniaki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka parmezanu
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Cukinie umyć, usunąć części twarde i pozostałość po kwitnieniu. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić, odstawić na 20-25 minut. Między czasie ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na oczkach cienkich i odcisnąć sok i umieścić w szerokim naczyniu. Następnie odcisnąć sok z cukinii dodać do utartych ziemniaków. Dodać jajko, bułkę tartą, parmezan i przyprawić do smaku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu nakładając porcjami łyżka formując jak placki ziemniaczane .