Bułeczki z bitą śmietaną nazywane we Włoszech Maritozzi.
Czas przygotowania 35 minut
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 25 gramów drożdży świetnych
- 50 ml. wody
- 75 ml. mleka tłustego
- 60 gramów cukru kryształ
- 1 jajko
- 45 gramów masło o temp. pokojowej
- 200 ml. śmietanki do ubicia
- 1 łyżka miodu
- Utarta skórka z 1 pomarańczy
- Utarta skórka z 1 cytryny
- 1 łaska wanilii
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem .
Przygotowanie:
Na wstępie przygotowujemy zapachy i tak: w małej miseczce umieszczamy: utarte skórki z owoców cytrusowych + ziarenka z laski wanilii i łyżka miodu. Rozcieramy łącząc zapachy i odstawiamy przykrywając.
Do miski rozdrabniamy drożdże, dodajemy całość wody, 60 gramów maki i łyżkę cukru, łączymy te składniki i odstawiamy przykrywając folia spożywcza na około 2 godziny przynajmniej do podwojenia objętości ciasta.
Po tym czasie przekładamy ciasto do misy robota, dodajemy pozostała mąkę, cukier, mleko i wcześniej przygotowany miód z zapachami. Następnie zakładamy do robota hak lub cześć roboczą z litera K i łączymy składniki dodając jajko i łączymy aż otrzymamy gładka masę. Na koniec dodajemy masło i szczyptę soli. Mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od brzegów misy, po czym formujemy kulkę pozostawiając ja w misie przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny do podwojenia objętości.
Potem wyrabiamy ciasto ręcznie tylko przez moment (tą czynność możemy robić w misie lub na stolnicy). Formujemy bułeczki owalne o wadze około 50 gramów układając w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Zachowujemy odstępy między bułeczkami żeby się nie stykały po wyrośnięciu. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 160 st. Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je bardzo delikatnie roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżka mleka. Pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu wykładamy do wystudzenia, w tym czasie ubijamy śmietanę. Po wystudzeniu bułeczki nacinamy dość głęboko wzdłuż przez środek, szpryca wyciskamy do środka ubita śmietanę i posypujemy cukrem pudrem.