Czas przygotowania: 20 minut
Porcja na 4-5 osób
Składniki:
- 1/2 kilo czerwonej kapusty
- 1 jabłko kwaskowate
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 cytryna (do soku)
- Cukier, sól do smaku
- 3 -5 łyżki oliwy extra vergine z oliwek
Przygotowanie:
Stawiamy do zagotowania 1 litr wody i w tym czasie przygotowujemy kapustę. Usuwamy wierzchnie liście następnie kroimy na 4 części tylko wtedy gdy kroimy ja nożem, jeżeli szatkujemy na „mandolinie” to wystarczy przekroić na pół.
Usuwamy najpierw części twarde czyli głąb i części białe znajdujące się w sąsiedztwie. Staramy się kroić bardzo cieniutko. Następnie pokrojona wrzucamy do naczynia z wrzątkiem i parzymy tylko przez 1 minutę . Potem odcedzamy na sitku ugniatając żeby pozbyć się nadmiaru wody. Przesypujemy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. W tym momencie kroimy w bardzo drobna kostkę cebule i obieramy jabłko, usuwamy gniazdo z pestkami następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę należy obrać wypłukać z zanieczyszczeń i należy zetrzeć na tarce można na dużych oczkach jak i na małych zależy jak kto lubi.
Wystudzoną kapustę skrapiamy sokiem z cytryny, w tym momencie odzyskuje swój wspaniały kolor. Dodajemy przygotowane warzywa i jabłko następnie przyprawiamy do smaku i dodajemy oliwę. Bardzo dokładnie mieszamy.
Podajemy jako dodatek do drugiego dania. Oliwę można zastąpić olejem rzepakowym lub majonezem.