Czas przygotowania 20 min.
Porcja dla 3 osób
Składniki do sosu:
- 700 ml. passaty pomidorowej
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 200 ml. wody
- Sól i pieprz do smaku
Przepis na sos:
Do szerokiego naczynia wlewamy wodę i dodajemy umytą marchewkę, obraną i przekrojoną wzdłuż na 4 części (kroimy, żeby się szybciej ugotowała), dodajemy cebulę, również obraną i gałązkę selera. Palnik pod naczyniem ustawiamy na niezbyt wysoki płomień. Naczynie przykrywamy.
Gdy woda prawie wyparuje dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy ją do smaku. Gotujemy na minimalnym płomieniu. Między czasie gdy warzywa się gotują przygotowujemy mięso.
Składniki do pulpecików:
- 300 gramów mielonego mięsa, najlepiej mieszanego
- 1 jajko
- 10 gramów parmezanu
- 20 gramów bułki tartej
- Sól i peperoncino do smaku
- 1 łyżka oliwy tylko wtedy gdy mięso jest bardzo chude
Przepis na pulpeciki:
Mięso wkładamy do miseczki i dodajemy wszystkie powyższe składniki. Mieszany do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kuleczki mniej więcej jednakowe o wadze 30g. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do gotującego się sosu. Podnosimy płomień na trochę wyższy i w momencie gdy zacznie się gotować natychmiast obniżamy, ciagle gotujemy przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając pulpeciki, żeby się równomiernie ugotowały. Serwujemy na gorąco np. z makaronem, z ryżem, z ziemniakami czy po prostu z pieczywem.