fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Pulpeciki w sosie pomidorowym

pulpeciki-w-sosie-pomidorowym.jpg

Czas przygotowania 20 min.
Porcja dla 3 osób

Składniki do sosu:

  • 700 ml. passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 200 ml. wody
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis na sos:

Do szerokiego naczynia wlewamy wodę i dodajemy umytą marchewkę, obraną i przekrojoną wzdłuż na 4 części (kroimy, żeby się szybciej ugotowała), dodajemy cebulę, również obraną i gałązkę selera. Palnik pod naczyniem ustawiamy na niezbyt wysoki płomień. Naczynie przykrywamy.

Gdy woda prawie wyparuje dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy ją do smaku. Gotujemy na minimalnym płomieniu. Między czasie gdy warzywa się gotują przygotowujemy mięso.

Składniki do pulpecików:

  • 300 gramów mielonego mięsa, najlepiej mieszanego
  • 1 jajko
  • 10 gramów parmezanu
  • 20 gramów bułki tartej
  • Sól i peperoncino do smaku
  • 1 łyżka oliwy tylko wtedy gdy mięso jest bardzo chude

Przepis na pulpeciki:

Mięso wkładamy do miseczki i dodajemy wszystkie powyższe składniki. Mieszany do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kuleczki mniej więcej jednakowe o wadze 30g. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do gotującego się sosu. Podnosimy płomień na trochę wyższy i w momencie gdy zacznie się gotować natychmiast obniżamy, ciagle gotujemy przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając pulpeciki, żeby się równomiernie ugotowały. Serwujemy na gorąco np. z makaronem, z ryżem, z ziemniakami czy po prostu z pieczywem.

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym

scroll to top