Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla 3 osób.
Składniki:
- Gotowe ciasto francuskie
- 700 gramów świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 gramów oliwy z oliwek
- Sól
Przygotowanie:
Szpinak należy umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody przez 5 minut. Po czym odcedzić i odstawić do wystudzeniu. Na patelni rozgrzać oliwę i dać ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Delikatnie na małym ogniu podrumienić, dodać odciśnięty z wody szpinak i razem podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Osolić do smaku.
Tak przygotowany szpinak wykładamy na 1/2 części ciasta, przykrywamy ta druga częścią staramy się uszczelnić brzegi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut w zależności od piekarnika.