fbpx

Sałatka ryżowa

sałatka ryżowa

Czas przygotowania: 25 minut
Porcja na 3 osoby

Składniki:

  • 200 gramów ryżu
  • 50 gramów oliwek zielonych bez pestek
  • 100 gramów karczochów w zalewie octowej
  • 100 gramów kukurydzy
  • 100 gramów tuńczyka w oliwie
  • 50 gramów pomidorów daktylowych
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 gramów majonezu
  • sól i pieprz biały mielony

Przygotowanie:

Aby ugotować ryż w odpowiedni sposób należy ugotować więcej wody niż jest zalecane na opakowaniu ryżu. Ryż powinien być al dente i sypki. Po ugotowaniu natychmiast odcedzamy wodę i przesypujemy do obszernego naczynia. Odstawiamy do wystudzenia.

Między czasie przygotowujemy składniki do przyprawienia ryżu:

  • tuńczyk odsączamy z oliwy w której był konserwowany i rozdrabniam,
  • kukurydzę odcedzamy z płynu,
  • oliwki również odcedzamy i kroimy w krążki,
  • karczochy odsączamy i kroimy w połówki,
  • paprykę należy umyć, usunąć gniazdo z nasionami i pokroić w kostkę,
  • pomidory umyć i przekroić na 4 części.

Wszystkie składniki dodajemy do wystudzonego ryżu wraz z majonezem. Delikatnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku. Podajemy na zimno.

scroll to top