Czas przygotowania: 25 minut
Porcja na 3 osoby
Składniki:
- 200 gramów ryżu
- 50 gramów oliwek zielonych bez pestek
- 100 gramów karczochów w zalewie octowej
- 100 gramów kukurydzy
- 100 gramów tuńczyka w oliwie
- 50 gramów pomidorów daktylowych
- 1 mała czerwona papryka
- 100 gramów majonezu
- sól i pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Aby ugotować ryż w odpowiedni sposób należy ugotować więcej wody niż jest zalecane na opakowaniu ryżu. Ryż powinien być al dente i sypki. Po ugotowaniu natychmiast odcedzamy wodę i przesypujemy do obszernego naczynia. Odstawiamy do wystudzenia.
Między czasie przygotowujemy składniki do przyprawienia ryżu:
- tuńczyk odsączamy z oliwy w której był konserwowany i rozdrabniam,
- kukurydzę odcedzamy z płynu,
- oliwki również odcedzamy i kroimy w krążki,
- karczochy odsączamy i kroimy w połówki,
- paprykę należy umyć, usunąć gniazdo z nasionami i pokroić w kostkę,
- pomidory umyć i przekroić na 4 części.
Wszystkie składniki dodajemy do wystudzonego ryżu wraz z majonezem. Delikatnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku. Podajemy na zimno.