Parmigiana

parmigiana-ricette.jpg

Przygotowanie: 30 minut
Porcja na 4 osoby

Składniki:

  • 500 gramów małej cukini
  • 150 gramów mozzarelli
  • 80 gramów utartego parmezanu
  • 500 ml. pomidorowej passaty
  • 100-150 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • 20 ml. oliwa z oliwek extra vergine
  • Bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz lub peperoncino

Przygotowanie:

Umytą cukinię pokroić w plastry nie grubsze niż 2 milimetry. Olej rozgrzać na patelni do temperatury 170 stopni Celsujsza.

Do miseczki przesiać mąką, jajka dobrze roztrzepać i lekko posolić, rozgrzać olej do smażenia. Plastry cukinii obtaczać w jajku, następnie w mące i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Przepis na sos, W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy obrany czosnek, delikatnie szklimy. Dodajemy passatę pomidorową i listki bazylii. Gotujemy pod przykryciem 30-40 minut. Przyprawiamy do smaku.

Następnie dno naczynia do pieczenia polewamy delikatnie sosem i układamy warstwę smażonej cukinii. Polewamy nie zbyt obficie sosem, posypujemy parmezanem i kawałkami mozzarelli. Taką czynność powtarzamy do wyczerpania produktów. (Warstwa cukinii > sos > parmezan i mozzarella).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i pieczemy 40 minut.

scroll to top