Przygotowanie: 30 minut
Porcja na 4 osoby
Składniki:
- 500 gramów małej cukini
- 150 gramów mozzarelli
- 80 gramów utartego parmezanu
- 500 ml. pomidorowej passaty
- 100-150 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- Olej do smażenia
- 20 ml. oliwa z oliwek extra vergine
- Bazylia
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz lub peperoncino
Przygotowanie:
Umytą cukinię pokroić w plastry nie grubsze niż 2 milimetry. Olej rozgrzać na patelni do temperatury 170 stopni Celsujsza.
Do miseczki przesiać mąką, jajka dobrze roztrzepać i lekko posolić, rozgrzać olej do smażenia. Plastry cukinii obtaczać w jajku, następnie w mące i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Przepis na sos, W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy obrany czosnek, delikatnie szklimy. Dodajemy passatę pomidorową i listki bazylii. Gotujemy pod przykryciem 30-40 minut. Przyprawiamy do smaku.
Następnie dno naczynia do pieczenia polewamy delikatnie sosem i układamy warstwę smażonej cukinii. Polewamy nie zbyt obficie sosem, posypujemy parmezanem i kawałkami mozzarelli. Taką czynność powtarzamy do wyczerpania produktów. (Warstwa cukinii > sos > parmezan i mozzarella).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i pieczemy 40 minut.