fbpx

Spaghetti alla carbonara

carbonara.jpg

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 350 gramów spaghetti
  • 100 gramów podgardla
    lub
  • 100 gramów surowego boczku
  • 4 żółtka
  • 60 gramów parmezanu grana padano
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Należy zacząć od postawienia wody na spaghetti. Gotujemy wg informacji na opakowaniu. Następnie podgardle kroimy w małą kostkę i wysmażamy dość mocno. Przyprawiamy do smaku. Makaron ugotowany odcedzamy z wody, wylewamy wodę z naczynia w którym się gotował i wrzucamy makaron, dodajemy niezwłocznie żółtka i mieszamy.

Częściowo żółtka powinny być ścięte. Dodajemy wysmażone podgardle i łyżkę parmezanu i ponownie mieszamy. Następnie wykładamy na talerze i posypujemy wierzch parmezanem.

scroll to top