fbpx

Pizza z rozmarynem

pizzazrozmarynem.jpg

Składniki:

  • 280 gramów mąki pszennej
  • 250 ml. ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oliwy
  • listki rozmarynu
  • cukier na czubek łyżeczki
  • 13 gramów piwnych drożdży

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić z cukrem i wodą. Mąkę przesianą umieścić w misie robota lub w miseczce, wsypać połowę dawki soli i stopniowo wlać drożdże. Wyrobić ciasto. Gładkie odstające od ścianek lub rąk odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę opruszoną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować na dowolny kształt. Przenieść do foremki wyłożonej pergaminem lub obficie posmarowanej oliwą odstawić do wyrośnięcia. Następnie palcami ugniatamy ciasto pozostawiając wklęśnięcie.

Posypujemy listkami rozmarynu i pozostałą ilością solą, i polewamy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy 8-10 minut. Taką pizzę możemy zastąpić brak chleba.

pizza rozmaryn

 

scroll to top