Składniki:
- 500 gramów obgotowanych flaków
- 200 gramów wieprzowego mielonego mięsa
- 1 średnia marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 200 ml. pomidorowej passaty
- sól, pieprz czarny mielony
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka jałowca
- 40 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 150 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Marchew należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler umyć i pokroić w małe plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę .Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodać wszystkie zioła i osolić. Podsmażyć na średnim ogniu. Na osobnej patelni podsmażyć mięso mielone.
Flaki pokroić w niezbyt duże paski. Połączyć podsmażone warzywa z flaczkami, dodać mięso mielone również podsmażone. Razem dusić. Po wyparowaniu cieczy wlać wino i passatę pomidorową. Gotować około 1 godziny. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z pieczywem.