fbpx

Flaczki po włosku

flaczki po wlosku

Składniki:

  • 500 gramów obgotowanych flaków
  • 200 gramów wieprzowego mielonego mięsa
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 200 ml. pomidorowej passaty
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 40 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Marchew należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler umyć i pokroić w małe plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę .Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodać wszystkie zioła i osolić. Podsmażyć na średnim ogniu. Na osobnej patelni podsmażyć mięso mielone.

Flaki pokroić w niezbyt duże paski. Połączyć podsmażone warzywa z flaczkami, dodać mięso mielone również podsmażone. Razem dusić. Po wyparowaniu cieczy wlać wino i passatę pomidorową. Gotować około 1 godziny. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z pieczywem.

scroll to top