Składniki:
- 2 kg jeżyn
- 500 gramów cukru
- 700 ml spirytusu
- 400 ml wody
Przygotowanie:
Dojrzałe nie uszkodzone jeżyny myjemy w zimnej wodzie. Odsączamy i dokładnie przekładamy do słoja. Zalewamy wodą ze spirytusem (owoce musza być całkowicie zatopione), zamykamy słój szczelnie i odstawiamy na 4 tygodnie w suche i ciemne miejsce. Przynajmniej raz dziennie należy potrząsnąć słojem. Po upływie miesiąca przelewamy płyn do butelek , zamykamy i odstawiamy.
W słoju zasypujemy cukrem pozostałe owoce, potrząsamy słojem, zamykamy i odstawiamyw miejsce gdzie stał uprzednio. Pamietajmy przynajmniej raz dziennie potrząsać słojem w celu rozpuszczenia się cukru.
Kiedy cukier się rozpuści należy przecedzić tj. odseparować syrop od owoców. Łączymy w dużym naczyniu syrop i alkohol. Następnie należy przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do wykrystalizowania się alkoholu na około 3-4 miesiące.