fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Nalewka z jeżyn

przepis-nalewka-z-jezyn.jpg

Składniki:

  • 2 kg jeżyn
  • 500 gramów cukru
  • 700 ml spirytusu
  • 400 ml wody

Przygotowanie:

Dojrzałe nie uszkodzone jeżyny myjemy w zimnej wodzie. Odsączamy i dokładnie przekładamy do słoja. Zalewamy wodą ze spirytusem (owoce musza być całkowicie zatopione), zamykamy słój szczelnie i odstawiamy na 4 tygodnie w suche i ciemne miejsce. Przynajmniej raz dziennie należy potrząsnąć słojem. Po upływie miesiąca przelewamy płyn do butelek , zamykamy i odstawiamy.

W słoju zasypujemy cukrem pozostałe owoce, potrząsamy słojem, zamykamy i odstawiamyw miejsce gdzie stał uprzednio. Pamietajmy przynajmniej raz dziennie potrząsać słojem w celu rozpuszczenia się cukru.

Kiedy cukier się rozpuści należy przecedzić tj. odseparować syrop od owoców. Łączymy w dużym naczyniu syrop i alkohol. Następnie należy przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do wykrystalizowania się alkoholu na około 3-4 miesiące.

scroll to top