fbpx

Zupa grzybowa

włoska zupa grzybowa

Do przygotowania włoskiej zupy grzybowej możemy użyć świeżych grzybów leśnych, mrożonych lub suszonych. Poniżej przepis z grzybów suszonych.

Składniki:

  • 10-15 gramów grzybów suszonych
    lub
  • 300 gramów grzybów świeżych
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2-3 Łyżki kaszy jęczmiennej
    lub
  • 1 dodatkowy ziemniak
  • do smaku: sól pieprz i śmietana

Przygotowanie:

Grzyby suszone należy namoczyć dzień wcześniej, lub chociaż 5-6 godzin przed przygotowaniem.

Na patelni na maśle udusić cebulę pokrojoną w kostkę. Do naczynia wkładamy grzyby dobrze wypłukane. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim płomieniu. Po upływie 35-40 minut dodajemy utartą marchew na grubych oczkach oraz pietruszkę i seler, ziemniaki pokrojone w kostkę i podduszoną cebulę. Po 15-20 minutach wsypujemy kaszę jęczmienną. Jak już jest kasza ugotowana, hartujemy śmietanę z odrobiną bulionu (zupy) i zabielamy.

Do dekoracji posypać natką pietruszki drobno posiekanej lub liśćmi lubczyka.

Duże wielkością grzyby należy pokroić.

scroll to top