Do przygotowania włoskiej zupy grzybowej możemy użyć świeżych grzybów leśnych, mrożonych lub suszonych. Poniżej przepis z grzybów suszonych.
Składniki:
- 10-15 gramów grzybów suszonych
lub - 300 gramów grzybów świeżych
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 1 kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2-3 Łyżki kaszy jęczmiennej
lub - 1 dodatkowy ziemniak
- do smaku: sól pieprz i śmietana
Przygotowanie:
Grzyby suszone należy namoczyć dzień wcześniej, lub chociaż 5-6 godzin przed przygotowaniem.
Na patelni na maśle udusić cebulę pokrojoną w kostkę. Do naczynia wkładamy grzyby dobrze wypłukane. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim płomieniu. Po upływie 35-40 minut dodajemy utartą marchew na grubych oczkach oraz pietruszkę i seler, ziemniaki pokrojone w kostkę i podduszoną cebulę. Po 15-20 minutach wsypujemy kaszę jęczmienną. Jak już jest kasza ugotowana, hartujemy śmietanę z odrobiną bulionu (zupy) i zabielamy.
Do dekoracji posypać natką pietruszki drobno posiekanej lub liśćmi lubczyka.
Duże wielkością grzyby należy pokroić.