Składniki:
- 250 g. świeżych mieszanych grzybów
- 50 g. boczku pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 4 gałązki pietruszki
- sól, pieprz czarny mielony
- 500 ml wody
- 125g mąki kukurydzianej
- 20 g parmezan
Przepis:
Oczyścić grzyby i pokroić w plastry, pietruszkę posiekać drobno. Do rondla z oliwą wrzucić czosnek i delikatnie przyrumienić i usunąć, po czym wrzucić boczek i podrumienić bardzo delikatnie po czym dodać do rondla grzyby. Gotować przez 2 minuty na wysokim płomieniu. Obniżyć ogień i wlać wino. Gotować jeszcze około 15 minut, na końcu dodać pietruszkę, sól i pieprz.
Mąkę kukurydzianą ugotować w 500 ml. wody. Kiedy już ugotowana nakładamy na talerze w formie oponki, lub robimy na środku gniazdo i uzupełniamy sosem, obsypujemy pietruszką i parmezanem.