fbpx

Sos grzybowy do polenty

Polenta

Składniki:

  • 250 g. świeżych mieszanych grzybów
  • 50 g. boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml. białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 gałązki pietruszki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 500 ml wody
  • 125g mąki kukurydzianej
  • 20 g parmezan

Przepis:

Oczyścić grzyby i pokroić w plastry, pietruszkę posiekać drobno. Do rondla z oliwą wrzucić czosnek i delikatnie przyrumienić i usunąć, po czym wrzucić boczek i podrumienić bardzo delikatnie po czym dodać do rondla grzyby. Gotować przez 2 minuty na wysokim płomieniu. Obniżyć ogień i wlać wino. Gotować jeszcze około 15 minut, na końcu dodać pietruszkę, sól i pieprz.

Mąkę kukurydzianą ugotować w 500 ml. wody. Kiedy już ugotowana nakładamy na talerze w formie oponki, lub robimy na środku gniazdo i uzupełniamy sosem, obsypujemy pietruszką i parmezanem.

scroll to top