fbpx

Cielęcina w potrawce

Cielęcina w potrawce

Składniki:

  • 400 gramów cielęciny bez kości
  • 1 szt. marchwi
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 2 szt. pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, peperoncino

Przygotowanie:

Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą, odsączyć z nadmiaru wody, pokroić na kawałki. W rondlu lub w woku  rozgrzać oliwę, dodać mięso i przyrumienić ze wszystkich stron.

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasion i pokroić w nie duże kawałki. Pomidory również pokroić jak paprykę. Wszystkie warzywa dołożyć do mięsa, przykryć i dusić około 20-30 minut. Po tym czasie przyprawić do smaku. Podczas duszenia należy zwrócić uwagę, żeby nic się nie przypaliło. Gdy uznamy, że ciecz wyparowała można podlać odrobiną wody lub winem białym wytrawnym. Gdy mięso jest miękkie, znaczy to, że potrawka jest ugotowana.

Przepis na cielęcinę w potrawce

scroll to top