Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
- 300 gramów sepia czysta
- 200 gramów groszku świeżego
- 1/4 szklanki wino białe wytrawne
- 150-200 ml passata pomidorowa lub pomidory świeże bez skórki
- 1/2 cebula mała
- 3 łyżki stołowe oliwy
- Sól, pieprz czarny świeżo zmielony i jak ktoś lubi peperoncino
- Pokrojona natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę i w rondlu zeszklić na oliwie. Sepie jeżeli mamy małe można dać w całości natomiast duże kroimy w paski lub w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli, dodajemy cześć pokrojonej pietruszki i na średnim płomieniu dusimy przez 2 minuty, czyli po 1 minucie z każdej strony. Sepie małe obracamy na druga stronę i po minucie dodajemy wino i kiedy wyparuje należy dodać passatę pomidorowa (lub pomidory przetarte) i groszek. Przykrywamy rondel i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku i dodajemy pozostała cześć natki pietruszki. Wasze sepie są gotowe do spożycia.