fbpx

Duszone żeberka

Duszone żeberka

Porcja na 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 400 gramów żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 100-130 ml wino białe wytrawne
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • 1-2 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Żeberka umieszczamy w rondlu z rozgrzaną oliwą i obrumieniamy ze wszystkich stron. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienki krążki, cebule należy pokroić w cienkie piórka i seler również kroimy dość cienko.

Gdy mięso jest obsmażone ze wszystkich stron podlewamy wytrawnym białym winem, przykrywamy i dusimy przez 2-3 minuty, potem dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym płomieniu około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i jeszcze dusimy około 20 minut zawracając uwagę żeby nic się nie przypaliło. Gdy odparuje wino można dolać wodę. Doprawiamy do smaku.

Tak przygotowane żeberka można podać z pieczywem, ziemniakami, ryżem, kuskusem i różnego typu kaszami. Podajemy na gorąco.

scroll to top