fbpx

Rogaliki z ciasta francuskiego – Pasta Sfoglia

Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:

  • Gotowe ciasto francuskie
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 małe cukinie utarte na grubych oczkach i ogotowane
  • 1 duży płat wędzonego łososia
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ser topiony

Przygotowanie:

Okrągłe ciasto francuskie przed pokrojeniem smarujemy serkiem topionym, następnie tniemy na równe trójkąty, około 16 sztuk. Na szerszym miejscu trójkąta nakładamy małą łyżeczką wcześniej przygotowaną cukinie, a następnie po kawałku łososia. Zawijamy w sposób taki, żeby powstał kształt rogalika.  Rogaliki układamy na płytkiej blasze wyłożoną pergaminem i smarujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 20 min.

scroll to top