Czas przygotowania 10 minut
Składniki:
- 150 gramów makaronu (nitki, wstążki itp.)
- 50 gramów parmezan
- 30 gramów masła
- 100 gramów mozzarella
- 50 gramów kiełbasy (salami, mortadella itp.)
- 50 gramów wędzonego boczku
- Sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy przelewając zimną woda lub dodając odrobinę tłuszczu w celu uniknięcia sklejenia makaronu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
W żaroodpornym naczyniu wkładamy warstwami nasze produkty pamiętając żeby dno naczynia było natłuszczone. I tak nakładamy cześć makaronu następnie układamy na wierzch wędliny dodając trochę mozzarelli i posypujemy parmezanem następnie delikatnie solimy i oprószamy odrobiną pieprzu. Tak postępujemy do wyczerpanie się produktów starając się żeby ostatnią warstwą nie był to makaron. Na wierzch dajemy również tu i ówdzie kawałki masła.
Wstawiamy do podgrzanego piekarnika (mniej więcej 100 stopni Celsjusza) i ustawiamy na temperaturę 170-180 stopni Celsjusza na około 30-35 minut.