Składniki:
- 4 duże jajka
- 240 gramów mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat wanilinowy
- 60 gramów cukru puderu
- 120 gramów masła roztopionego i wystudzonego
- Szczypta soli
- 500 gramów truskawek ( mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i umieścić w misie miksera. Ubijać na sztywno ze szczyptą soli potem dodać cukier puder. Należy trochę pozostawić cukru pudru do posypania już gotowego placka.
Do ubitej piany z białek jajek dodajemy stopniowo wszystkie żółtka pojedynczo jedno po drugim ciagle ubijając, następnie wlewamy cienkim strumieniem masło i dodajemy aromat. Wyłączamy mikser i do masy dodajemy stopniowo mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Wykładamy ciasto do przygotowanej foremki lub tortownicy o przekątnej 20 cm. Oczywiście dno wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i wykładamy truskawkami lekko wciskając w ciasto. Duże truskawki można przekroić na pół.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30-40 minut do „suchego patyczka”.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po krótkiej chwili z foremki, a kiedy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Możemy użyć tez innych owoców.