fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Placek z truskawkami

placek-z-truskawkami.jpg

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 240 gramów mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat wanilinowy
  • 60 gramów cukru puderu
  • 120 gramów masła roztopionego i wystudzonego
  • Szczypta soli
  • 500 gramów truskawek ( mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i umieścić w misie miksera. Ubijać na sztywno ze szczyptą soli potem dodać cukier puder. Należy trochę pozostawić cukru pudru do posypania już gotowego placka.

Do ubitej piany z białek jajek dodajemy stopniowo wszystkie żółtka pojedynczo jedno po drugim ciagle ubijając, następnie wlewamy cienkim strumieniem masło i dodajemy aromat. Wyłączamy mikser i do masy dodajemy stopniowo mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

Wykładamy ciasto do przygotowanej foremki lub tortownicy o przekątnej 20 cm. Oczywiście dno wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i wykładamy truskawkami lekko wciskając w ciasto. Duże truskawki można przekroić na pół.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30-40 minut do „suchego patyczka”.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po krótkiej chwili z foremki, a kiedy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Możemy użyć tez innych owoców.

scroll to top